GER - HUN
2024.09.07

Még 48 nap
☰ TARTALOM
 

Magyarország szombati ellenfele: a svájci válogatott

2024. június 14.  |  Végh András

 

 

Voltak kutyaütők, és voltak harmadikok is a FIFA világranglistáján. De hol tartanak most? Megpróbáltuk felmérni a svájci válogatott valós erejét.

Tudtad, hogy a svájci válogatott harmadik azon a képzeletbeli ranglistán, amelyen azok az ellenfeleink szerepelnek, amelyek ellen a legtöbb mérkőzést játszottuk a történelmünk folyamán?

Ráadásul szombaton a helvétek fellépnek a második helyre, a svédek mellé.

A 46 eddigi találkozónkon 30 magyar győzelem, 5 döntetlen, és 11 vereség a mérleg.

Ezek mintegy fele volt tétmérkőzés (21 találkozó), amelyeken 12 alkalommal győztünk, és 3 döntetlen mellett 6 vereség született a pályákon.

Legnagyobb arányú győzelmünk egy 9-0 még 1911-ből, de a nyolcvanas években több alkalommal is 3-0-ás magyar siker született. A svájciak 1935-ben vágtak vissza a legsúlyosabban – ekkor 6-2-re nyertek Zürichben.

Svájc a legutóbbi öt világbajnokságon is ott volt, de egy alkalommal sem jutott tovább a nyolcaddöntőnél. Európa-bajnokságra először 1996-ban sikerült kvalifikálnia, azóta csak a 2000-es és a 2012-es torna maradt ki nekik – a legjobb eredményüket itt éppen legutóbb érték el, akkor a negyeddöntőben Spanyolország búcsúztatta őket büntetőkkel.

A 2018-as világbajnokság nyolcaddöntőjében, ahol a svédek ellen estek ki

No de nem a statisztika fog pályára lépni szombaton, így nézzük meg azt, hogy milyen erőt képvisel a jelenlegi svájci keret!

Mennyire erős ma Svájc?

Ahogy arról még márciusban írtunk, a mieinkkel párhuzamosan a helvétek is két felkészülési mérkőzést vívtak meg tavasszal – és ennek érdekessége, hogy az egyik éppen egy Írország elleni találkozó volt Dublinban.

Ezen az ominózus meccsen Svájc Shaqiri szabadrúgásgóljával 1-0-ára nyerni tudott, de igencsak kiegyenlített játék mellett. A másik összecsapáson Dániába látogattak, és értek el egy tiszteletreméltó, gólnélküli döntetlent.

Júniusban Észtországot verték odahaza 4-0-ára, majd Ausztriát fogadták ugyancsak svájci földön, de ez a meccs 1-1-el ért véget.

Az eredménysorból azt máris leszűrhetjük: a védelmük rendben levőnek tűnik, nem egyszerű ma Svájcnak gólt lőni.

Sőt: 2023-ban csak egyetlen vereséget szenvedtek, azt is Romániától. Tegyük hozzá, ők voltak a svájciak legkomolyabb riválisai az egész esztendőben…

Külön érdekesség, hogy nemrégiben összefutottak néhány korábbi ellenfelünkkel is:

  • Koszovót egyszer sem tudták legyőzni a selejtezőcsoportban (két iksz)
  • Izraellel szemben 1-1 lett az „odavágó” (amit a Puskás Arénában játszottak), Svájcban pedig ugyanúgy 3-0-ra nyertek, mint Szoboszlaiék Debrecenben
  • és mint korábban már szó volt róla, idén Írországban győzni tudtak

Ezek alapján egy masszív, de semmilyen értelemben sem félelmetes csapat képe rajzolódik ki – velük ütközünk meg szombaton.

Svájc legjobb játékosai

Murat Yakin szövetségi kapitány (aki maga is közel ötvenszeres svájci válogatott volt) már május közepén megnevezte bő keretét az Európa-bajnokságra, amit június 7-én véglegesített.

A legnagyobb név kétségkívül Xherdan Shaqirié, aki még csak 32 éves, de „már” a Chicago Fire játékosa. Korábban a Bayern Münchenben majd a Premier League-ben töltött el nagyszerű éveket, és 123-szor húzhatta magára a címeres mezt.

Nem sokkal marad le mögötte a sorban Granit Xhaka, aki most a csapat kapitánya. Ő pazar idényt futott a sokáig veretlen Bayer Leverkusennel, bajnoki címhez segítve a klubot, bár az Európa-liga győzelem végül nem jött össze neki.

Ne felejtsük ki Ricardo Rodriguezt sem, aki a Serie A-s Torino alapembere. A szintén több mint százszoros svájci válogatott védő olyan társak mellett szerepelhet, mint Manuel Akanji (az angol bajnok Manchester Cityből) vagy Fabian Schär a Newcastle Unitedból.

Aztán ott van még Breel Embolo és Denis Zakaria a francia AS Monacóból, Nico Elvedi és Ruben Vargas a német Bundesligából, Noah Okafor az AC Milanból, Remo Freuler a Bolognából, hogy Yann Sommert, az olasz bajnok Inter kapusát már ne is emlegessük.

Amerre tehát nézünk, komoly, topligában rendszeres játéklehetőséget kapó futballistákat látunk, akik papíron egyértelműen jobbak a mieink többségénél.

Ugyanakkor… éppen ez lehet a gyengeségük is. A többfrontos helytállás alaposan kimeríthette a csapat tagjait a szezon végére, és a mai svájci csapatra amúgy is jellemző a zakatoló, helyenként ötlettelen játék.

Mert hiába a veretes névsor és a labdarúgók neve mellett szereplő rengeteg válogatottság, a játéktudás és a rutin önmagában nem alkot kiváló csapatot. Ha az eredményeket és a helyezéseket nézzük, a svájci válogatott semmivel nem tűnik jobbnak a magyarnál.

A FIFA világranglistáján jelenleg a 19. pozíciót foglalják el (Magyarország a 26.), az ELO-ranglistán pedig fordított a helyzet, ott a mieink vannak előrébb, a 18. helyen, amíg Svájc csak a 21.

Megijedni nem kell tehát az alpesi válogatottól, de mindenképpen a mieink tudásának legjavára lesz szükség ahhoz, hogy ezen a háromesélyes találkozón sikert érjünk el.

És persze az odaadó lelkesedésére is.

A szokásoktól eltérően most két tippem van erre a mérkőzésre. Ha az eszemre hallgatok, azt mondom: döntetlen lesz. Ha a szívemre, akkor abban bízom, hogy ugyanúgy meglepetést szerzünk, mint 8 évvel ezelőtt Ausztria ellen. Így a Magyarvalogatott.hu tippje:
 
gondolkodo arc 1-1
nyámi arc 2-0

Kapcsolódó mérkőzések

cookie-beállítások