GER - HUN
2024.09.07

Még 48 nap
☰ TARTALOM
 

Az elmúlt 30 év sötét volt Svájc ellen - most fordulhat a kocka

2024. június 13.  |  Végh András

 

 

A két csapat közös múltja 46 találkozóra nyúlik vissza - ennél többször csak az osztrákokkal és a svédekkel játszottunk. Mit üzennek a közelmúlt eredményei?

Egészen döbbenetes adat, de tény: 1940-től 1994-ig veretlenek maradtak a mieink Svájc legjobbjai ellen – sőt a 18 mérkőzésen 17 magyar győzelem mellett egyetlen döntetlen született.

Aztán jött a feketeleves

A világ viszont nagyot fordult 1994-ben, amikor a svájci válogatott modern fénykorát élve kijutott az 1994-es világbajnokságra, majd a két évvel későbbi Európa-bajnokságra. Ekkortól elindult a lejtmenet, ami a magyar futball általános válságának is egyértelmű jele volt.

Távolról sem szívderítő eredménysor…

A két csapatot egy csoportba sorsolták az EURO 1996 selejtezőin, és a budapesti odavágón úgy tűnt, hogy sikerül megismételni a korábbi sikereket, mivel Kiprich és Illés góljával már 2-0-ra vezettünk. Sajnos aztán jött az amúgy argentin származású Nestor Subiat… 11 percen belül egalizált, így a vége egy 2-2-es döntetlen lett.

Ezután pedig vegyes eredmények következtek. Sima 0-3 a zürichi visszavágón, az 1998-as világbajnokság selejtezőin pedig 1-0-ás vereség, szintén a végén kapott góllal.

Ez a forgatókönyv ismétlődött meg a sorsdöntő augusztusi mérkőzésen is, amikor hiába vezettek a mieink Klausz fejesgóljával, jött a 91. percben Chapuisat, és oda volt a győzelem…

Megjegyzendő, hogy ettől függetlenül megelőzték a csoportban a mieink Svájcot, amely újra egy gyengébb korszakát élte át akkoriban.

A Bicskei Bertalan által újraformált (és megfiatalított) magyar válogatott aztán lendületből legyőzte a helvéteket 1998 őszén egy barátságos mérkőzésen. A 2-0-ás eredmény talán túlzó, de tény, hogy a mieink lerohanták az ellenfelet a találkozó legelején, és erre Sforzáéknak már nem volt válasza.

A két csapat 2002 elején, egy ciprusi tornán találkozott újra, és a sima, 2-1-es svájci győzelem azt sejteti, hogy ekkor már felépülőben volt a 2004-es Eb-re kijutó helvét nemzeti tizenegy.

A két legutóbbi összecsapást pedig talán jobb nem is emlegetni: a 2016-os Eb után összezuhanó Storck-csapatot Svájc oda-vissza elintézte: Budapesten egy utolsó perces kapáslövéssel lett 2-3, Baselben pedig egy nagyon sima 5-2-es verést mértek a mieinkre.

Fordulhat-e most a kocka?

Mindenképpen szögezzük le: az egy másik svájci és egy másik magyar válogatott volt. A Marco Rossi által átvett csapat óriási fejlődésen ment keresztül, a helvétek pedig nem tudnak olyan eredményeket felmutatni az elmúlt másfél évükben, amely félelmetessé tenné őket.

Hogy mennyire erős most a svájci válogatott, azt a pénteki cikkünkben elemezzük.

Itt nézheted meg a magyar válogatott összes mérkőzését Svájc ellen »

Kapcsolódó mérkőzések

cookie-beállítások