GER - HUN
2024.09.07

Még 48 nap
☰ TARTALOM
 

Milyen játékerőt képvisel szombati ellenfelünk, az izraeli válogatott?

2024. június 7.  |  Végh András

 

 

Tény, hogy mindhárom Eb-meccs sokkal fontosabb a holnapinál, de azért nézzük meg, kiket is fogadunk (és remélhetőleg győzünk le) Debrecenben.

Eddig ötször találkoztunk az izraeli válogatottal, és mindössze egyetlen győzelmet könyvelhettünk el. 2000 júniusában nyertünk ellenük 2-1-re a Fáy utcában, ahol egy kiegyenlített és unalmas első félidő után a szünetet követő két gyors és látványos góllal fektettük két vállra Berkovicékat.

Akkoriban nem volt éppen kutyaütő a kékmezes társaság, hiszen egy évvel korábban 5-0-ára verték Ausztriát, és Románia otthonában is győzni tudtak 2-0-ára.

A holland-belga közös rendezésű Európa-bajnokságra mégsem tudtak kijutni, mert bár másodikok lettek a selejtezőcsoportban, Dánia valósággal lemosta őket a playoff körben.

Mit tud a mai Izrael?

A ferencvárosi Abu Fanit is felvonultató tizenegy a nem túl acélos román-svájci-belorusz-koszovói-andorrai hatosba nyert besorolást a most következő Eb selejtezőin, és a harmadik helyen végzett.

Eb-csoportellenfelünktől, Svájctól idegenben 3-0-ára kapott ki, odahaza döntetlenre végzett. Romániával szemben pont fordítva sültek el a meccsei: Bukarestben lett 1-1, míg Felcsúton(!) a vendégcsapatnak minősülő románok győztek 2-1-re. (Éppen a két legerősebb riválisa ellen kényszerült semleges pályára az izraeli csapat a közel-keleten dúló háborús konfliktus miatt.)

A Nemzetek Ligájában viszont kimondottan jól szerepelt a kékmezes válogatott: veretlenül nyerte meg csoportját Izland és Albánia előtt (szerencséje volt, hogy a szankcionált Oroszország lett volna az erőember abban a négyesben), így feljutott az A-divízióba.

Ennek köszönhető, hogy elcsípték az Európa-bajnoki pótselejtezőket, azonban Izlanddal szemben csúnyán alulmaradtak – szintén Magyarországon, a Szusza Ferenc stadionban – , így nem jutottak ki a tornára.

Kik a sztárok ma Izraelben?

Elég kiegyensúlyozott erejű keretük van, de nem beszélhetünk kiemelkedő tudású labdarúgókról, mint amilyen annak idején Yossi Benayoun, Eyal Berkovic vagy Haim Revivo voltak.

A legismertebb közülük talán a Tottenham szélsője, Manor Solomon – azonban ő alig játszik a klubjában, és így a válogatottban sem kap állandó lehetőséget.

Magas szinten futballozik még Eli Dasa, aki a Dinamo Moszkva védője és Shon Weissman, a Serie A-ból idén kizuhant Salernitana támadója, aki a Granada játékosaként szerepel kölcsönben az olaszoknál. Egy-két légiós van még a csapatban – többek között Tal Baribo, aki Gazdag Dániel csapattársa a Philadelphia Unionnál.

És ne feledkezzünk meg Mohammed Abu Faniról, a Ferencváros kedvelt irányítójáról, aki egyre inkább formába lendül a zöld-fehéreknél. A 6 millió euróra taksált játékos 47 meccsen lépett pályára a klubjában ebben az idényben – azokon 6 gólt szerzett, és kiosztott 17 gólpasszt.

Ő azonban nincs benne a Magyarországra utazó keretben, így ezúttal nem láthatjuk Debrecenben.

Milyen eredményre számíthatunk?

A világranglistán a 78. helyen állnak, azaz még lejjebb Írország pozíciójánál, az ELO-ranglistán pedig a 68-ikok. (Magyarország a 26. illetve a 18. helyen áll.)

A debreceni találkozó eredménye elsősorban azon múlik, hogy mennyire akarnak győzni a mieink. A stabil védekezés valószínűleg most is adott lesz, de kérdés, hogy milyen intenzíven igyekeznek majd Szoboszlaiék feltörni az izraeli reteszt.

Az ellenfélválasztásnak minden bizonnyal az a célja, hogy ezúttal ezt gyakorolja Marco Rossi csapata.

Mindezek egy szoros magyar sikert vetítenek előre, így a Magyarvalogatott.hu tippje
 
Magyarország-Izrael: 1-0.

Kapcsolódó mérkőzések

cookie-beállítások