2023. szeptember 25., hétfő, 39. hét

 
EURO 2024

A selejtezőcsoport jelenlegi állása
Többet erről a tornáról »

 
 
 
 

HUN

?:?

SRB

2023. október 14., 20:45, Budapest
Versenynaptár »

 
 
 

HUN

1:1

CZE

2023. szeptember 10., 18:00, Budapest
A mérkőzés jegyzőkönyve »

 

történelem » Új remény (2001-2010)

 

Új remény (2001-2010)

Szövetségi kapitányok: Bicskei Bertalan - Gellei Imre - Lothar Matthäus - Bozsik Péter - Várhidi Péter - Erwin Koeman - Egervári Sándor

A magyar válogatott 2000 óta nem ért el kiemelkedő eredményeket. Világversenyre nem jutott ki, selejtezőcsoportjaiban rendre a negyedik helyen, vagy annál lejjebb végzett. Az előtte levő csapatok túl nehezek, az utána következők túl könnyűek voltak, a hasonló játékerőt képviselő válogatottak pedig általában megelőzték a miénket.


Huszti kapura lő (fotó: d_runk)

Pedig eleinte nem úgy tűnt, hogy ilyen eredménytelen évtized elé néz a magyar labdarúgás. 2003-ban Gellei Imrének kis híján sikerült elcsípni a pótselejtezőt érő második helyet, de az utolsó előtti, lettek elleni mérkőzést elrontotta a csapat, a lengyelek elleni ki-ki találkozón pedig ismét alulmaradtunk, így végül a kis balti állam lett a befutó. A 2006-os világbajnokság selejtezőin nehéz csoportba kerültünk, a bolgárokkal versenyeztünk hosszú ideig, de sajnos maradtunk a negyedik helyen. Két évvel később még rosszabb sorozatot produkált a magyar válogatott, a máltai vereséggel nagyarányú fiatalítás kezdődött meg, aminek rövid távon az eredmények látták kárát, így még a moldávok is elénk kerültek kisinyovi meglepetés-győzelmüknek (0-3) köszönhetően.

2008-ban új fejezet kezdődött, az akkori MLSZ-vezetés a holland Erwin Koemant választotta szakvezetőnek, akivel a kezdetekben még biztató eredményeket, és még biztatóbb játékot mutatott be a csapat. Sajnos aztán az első, alánk rangsorolt csapatok elleni győzelmek után az erősebb ellenfelek könnyedén hozták a pontjaikat, így ismét csak a már megszokott negyedik hely jutott a mieinknek. 2010 nyarán a megújult MLSZ-vezérkar Egervári Sándort bízta meg a kapitányi teendők ellátásával.


Gera a WBA mezében (fotó: Mike Buckland)

Bravúrgyőzelmek itt-ott
Hosszú idő után, 2004-ben végre megtört a jég, idegenben sikerült legyőni az Európa-bajnokságra készülő német válogatottat, majd a rákövetkező mérkőzésen Glasgow-ban a skótokat is kiütöttük. Sajnos ezeket a barátságos találkozókon elért remek eredményeket tétmeccsen már nem sikerült megismételni. A következő nagy durranásra három évet kellett várni, ekkor a Várhidi-csapat a világbajnoki címvédő Olaszországot küldte haza 3-1-el a Puskás Ferenc Stadionból, a következő év tavaszán Koeman-nal pedig a korábbi Európa-bajnok görögöket sikerült legyőzni, így legalább már egy-egy nagy skalpot szerzett a válogatott. 2009 őszén, 14 év után végre tétmérkőzésen is összejött a győzelem a biztos csoportelső dánok ellen. Részsikerek tehát már elő-előfordulnak, ezek rendszeresítésében lehet a jövő záloga.


A PSV üdvöskéje, Dzsudzsák (fotó: De Gibbon)

A játékosok
Pedig ebben az időszakban újra európai szinten is jó játékosok is erősítették csapatunkat. Eleinte Gera Zoltán szinte kiemelkedett a 11 játékos közül, nélküle csak félkaró óriásnak tűnt a magyar válogatott. Később felnőtt mellé a szorgalmas, megalkuvást nem ismerő Huszti Szabolcs, majd az üstökösként berobbanó, a PSV Eindhovenben pillanatok alatt karriert befutó Dzsudzsák Balázs is. Így a dortmundi Hajnal Tamással, illetve az Anderlecht védőjével, Juhász Rolanddal kiegészülve már egy lendületesebb, fejlődőképes gárda körvonalazódott, és körvonalazódik napjainkban is. Bár néhány poszton még kérdéses, ki jöhet számításba, reméljük, hogy a jól szereplő idegenlégiósok további magyarokat csábítanak külföldre, és a most már kint edződő, utánpótláskorú fiatalok is beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Mindenesetre a 2009-ben, az egyiptomi U20-as világbajnokságon elért bronzérem jó ajánlólevél a jövőre nézve.

 
 
 
Copyright antimod © 2007-2023. Minden jog fenntartva, kivéve a külön feltüntetett esetekben.
frissítések  |  történelem  |  a válogatott mérkőzései  |  válogatott játékosok  |  szövetségi kapitányok
statisztikák  |  kapcsolat
Flag icons by Icon Drawer    Photos provided by
Other icons by Iconshock