GER - HUN
2024.09.07

Még 48 nap
☰ TARTALOM
 

Ennyi volt az Eb: Portugália vereségével biztossá vált a kiesésünk

2024. június 27.  |  Végh András

 

 

Hiába bíztunk a papírformában, az borult az F csoportban, így Szlovénia lett a portugálok ellenfele a nyolcaddöntőben. A magyar válogatott utazhat haza.

Közel egy héten át számolgatott az ország nagy része, hogyan juthat tovább a magyar válogatott a csoportharmadikok között. És amíg kezdetben erre egész jó esély mutatkozott, a dolgok kedden negatív fordulatot vettek.

Mivel Anglia legjobbjai képtelenek voltak feltörni a masszív szlovén védelmet (vagy nem fektettek elég energiát a támadásokba), már csak az F csoport számunkra kedvező lefolyásában bízhattunk igazán.

Itt annyi kellett volna, hogy Portugália nem kap ki Georgiától (Grúziától), a törökök pedig legalább ikszelnek a csehekkel.

A félholdasok valóban nagyot küzdöttek, és bár Csehország hamar tíz emberre fogyatkozott, egy izgalmas és kiélezett mérkőzésen az erőviszonyoknak – és a körülményeknek – megfelelően kis különbségű török győzelem született.

Nem úgy a portugálok és a georgiaiak (grúzok) találkozóján, amelyen az esélytelenebbnek tartott kaukázusi csapat már a második percben vezetést szerzett. Hiába birtokolták többet a labdát a Cristiano Ronaldo fémjelezte luzitánok, támadásaikban nem volt átütő erő, és alig alakítottak ki gólhelyzeteket.

Sőt, az egyik szórványos georgiai (grúz) ellenakciónál érthetetlen módon egy büntetőt is sikerült összehozni, amivel megduplázta, és gyakorlatilag bebiztosította győzelmét a piros mezes csapat. Főleg úgy, hogy Portugáliát láthatóan ezután sem sürgette semmi…

Furcsa eredmények, takaréklángra tett csapatok a harmadik körben

Amennyire izgalmas a csoportharmadikok élete az utolsó fázisban, annyira tartalékolnak a két győzelmet – vagy 4 pontot – begyűjtő együttesek. Mivel ilyen eredménnyel ebben a lebonyolítási rendszerben szinte lehetetlen kiesni, a nagyok megtehetik azt, hogy teljesen elengedik az utolsó mérkőzésüket a kieséses fázis megmérettetései előtt, vagy éppen az eredmény manipulálásával „válogathatnak” a szóba jöhető ellenfelek között.

Ennek esett áldozatául a magyar válogatott – vélhetően nem szándékosan, pusztán a taktikázás „melléktermékeként”. Ettől függetlenül erről nem Anglia vagy Portugália, hanem legfőképpen a magyar válogatott tehet, hiszen a három pont és a negatív gólkülönbség miatt a továbbjutása eleve vékony jégen táncolt.

Bízunk benne, legközelebb ez másként történik majd, és jobb játékkal, több szerencsével a saját magunk alakíthatjuk a sorsunkat.

cookie-beállítások