GER - HUN
2024.09.07

Még 48 nap
☰ TARTALOM
 

Ezen a szinten nem fér bele az ilyen első félidő: Magyarország-Svájc 1-3

2024. június 15.  |  Végh András

 

 

Csak kereste korábbi önmagát a magyar válogatott az első negyvenöt percben - kétgólos hátrány lett a vége. A folytatásban már kockáztattunk - nem jött be.

Nem éppen a várt, elszánt hozzáállást kapták a csapattól a stadiont félig megtöltő magyar szurkolók: a mieink sajnos a tavaly ősz óta már túl sokat látott arcukat vették elő, és passzívan, tanácstalanul futballozva engedték a fejükre nőni az aktuális ellenfelet.

Svájc pedig nem Koszovó, Montenegro vagy Törökország: Litvániához hasonlóan két góllal „hálálta meg” ezt a szívességet…

A 12. percben már megszerezték a vezetést – Aebischer egy védelmi rést kihasználva ugratta ki a lesen éppen nem lévő Duah-t, aki kíméletlenül büntette a védelmi kihagyásunkat.

A svájciak letáboroztak a magyar térfélen, és a mieink alig-alig jutottak el a túloldali kapuhoz. A bántóan egyoldalú, teljesen lelassult mérkőzésen úgy tűnt, 1-0-ás helvét vezetéssel vonulnak a szünetre a csapatok, amikor Aebischer gondolt egyet, és egy pontos, bal alsóra küldött lövéssel maga is mattolta Gulácsit. Ezzel pedig nagyon nehéz helyzetbe kerültünk a folytatásra.

Futottunk a pénzünk után, sajnos hiába

A második félidő már sokkal kiegyenlítettebb képet mutatott, sőt: a Rossi csapat bebizonyította, hogy mégis képes támadásokat vezetni, sőt helyenként be is szorította a svájci válogatottat. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a helvétek – kétgólos vezetésük tudatában – engedték is jönni a mieinket, hogy gyors kontrákkal aztán mattolhassanak.

A félidő derekán aztán felcsillant a remény, amikor egy szép, néhány érintéses magyar támadás végén Szoboszlai pontos beadását Varga a kapu torkából a bal alsó sarokba fejelte. Ekkor benne volt a levegőben az egyenlítés, bár a szorosan záró svájci védelemmel alaposan meggyűlt a baja a mieinknek.

Sajnos a végén ismét egyre több hiba jellemezte a játékunkat, és veszélyes kontrákat vezethetett az ellenfél. Mégis az egyik legbiztosabb emberünk, Orbán Willi ügyetlen mentése eredményezte azt, hogy a csereként beállt Embolo egy elegáns emeléssel bebiztosíthatta Svájc győzelmét.

Egyénileg is alaposan alulmaradtunk önmagunkhoz képest

Csak három játékosunk hozta képességei legjavát: Kerkez bejátszotta az egész balszélt, és több fontos párharcot megnyert; Sallai szinte egymaga jelentett veszélyt elöl; Gulácsi pedig több bravúrral tartotta életben a magyar reményeket.

A többiekről sajnos nem mondható el sok pozitívum: Szoboszlai keveset vállalva, nagy hibaszázalékkal játszott, Orbán tőle szokatlan egyéni bakikat követett el, Varga Barnabás pedig a gólján és az azt megelőző kulcsmegmozduláson kívül kevés riadalmat keltett a svájci védelemben.

Folytatás szerdán, a Skóciát 5-1-re legyaluló németek ellen. Veszve még nincs semmi, de el kell kezdeni pontokat szerezni, ha komolyan gondoljuk a továbbjutást.

Kapcsolódó mérkőzések

cookie-beállítások