IRL - HUN
2024.06.04

Még 46 nap
☰ TARTALOM
 

Eredmény már van, a játékra egy kicsit még várnunk kell

2024. március 22.

 

 

Marco Rossi 60. mérkőzésén a törökök legyőzésével Magyarországnak van pillanatnyilag a leghosszabb ideje veretlen válogatottja a világon.

Két olasz kapitány különpárharcát hozta a magyar-török viadal a Puskás Ferenc Stadionban péntek este. A két együttes hasonló játékerőt képvisel: a FIFA világranglistán a mieink a 27., az ellenfél a 35. pozíciót foglalja el, az ELO-ranglistán pedig 18. helyen állt a magyar, 27. helyen pedig a török csapat a kezdőrúgást megelőzően. A statisztikák alapján tehát szűk hazai győzelem vagy döntetlen volt a reálisan várható eredmény.

Ehhez képest az első félidőben a mieink igen halovány produkcióval rukkoltak elő. Ahogy telt az idő, az elején még idegesebb török játékosok megnyugodtak, egyre higgadtabban járatták a labdát, kezdték veszélyeztetni Gulácsi kapuját, ám néhány távoli lövésnél sokkal közelebb nem jutottak. A legnagyobb helyzet egy pontrúgást követően a mieink előtt adódott, de Sallai közeli lövését Mert bravúrral hárította.

A második félidő kiválóan indult, mivel egy véleményes kezezés utáni Szoboszlai-büntetővel megszerezte a vezetést a magyar válogatott.

A VAR nem utoljára szólt bele a meccs alakulásába, és azon is el lehet polemizálni, hogy mennyire jó szabály az, hogy automatikusan büntető jár azért, ha valaki úgy ér bele véletlenül kézzel a labdába, hogy a labda a háta mögött van…

A gól magabiztosabbá tette a csapatot, de a folyamatos támadójáték továbbra sem volt az erőssége ezen az estén. A törökök lendületesebbnek, erőszakosabbnak, és a párharcokban is erősebbnek tűntek, jóllehet a kapu előtt nem tudták feltörni az Orbán Willi nélkül is szilárd magyar védelmet.

Ennek ellenére becsúszott sajnos néhány megingás, de ezeket nem tudta kihasználni a veszélyesen kontrázó vendégcsapat. Nem úgy a végén Schäfer András, aki Mert kapus hibája után lőtt a hálóba – sajnos néhány centis lesről, így ezt a gólt pedig érvénytelenítette a VAR.

A győzelemnek felhőtlenül örülhetünk, mert évtizedekig vártunk arra, hogy esélyesként lépjen pályára a válogatottunk Törökország ellen, és kapott gól nélkül hozza is a papírformát. Ám meg kell jegyezni, hogy játékban még sok javulnivaló van a következő mérkőzésen, Koszovó ellen, mert sok alapemberünk „szezon eleji” formát mutatott.

Kapcsolódó mérkőzések

cookie-beállítások