IRL - HUN
2024.06.04

Még 46 nap
☰ TARTALOM
 

Jönnek a bronzérmesek, akik az Aranycsapatot is elverték

2024. március 19.

 

 

Törökország mellett Koszovó lesz az ellenfelünk márciusban. Mit kell tudnunk a két csapatról?

Törökország válogatottja nem egy sötét ló, mivel a közelmúltban is számos mérkőzésen találkozott már a mieinkkel, és változatos eredmények születtek.

A félholdasok focitörténelmük során azonban sokáig csak bottal ütötték a topfutball nyomát, hiába szerepeltek olimpián 1952-ben, és világbajnokságon 1954-ben. Kotkában 7-1-re vertük őket, és bár azonos csoportban voltunk velük svájci vébén is, a sajátos lebonyolítási szabályok miatt ott nem kellett meccselnünk, így „megúszták” az akkori Aranycsapatot. A világbajnokot azonban nem – kétszer is elég csúfosan kikaptak az NSZK-tól. (A gyenge koreaiakat ugyanakkor 7-0-ára ők is legyőzték.)

Mindezek után szenzációszámba ment, amikor másfél évvel később 3-1-es diadalt arattak Magyarország legjobbjai felett.

De hogyan történhetett meg? Egy februári időpontban, nehéz időjárási körülmények között került sor az isztambuli mérkőzésre. Bár a kezdőrúgásra már kiderült az ég, a pálya rossz állapotban volt, és az előtte való napokban tomboló, arrafelé szokatlan hideg és havazás is megnehezítette a mieink felkészülését – egy tornateremben kellett edzeniük. Akik ugye éppen azért utaztak délre, hogy ideális feltételek között gyakorolhassanak a tavaszi szezonra…

Ezután a kisiklás után viszont győzelmek hosszú sora következett a törökök ellen, egészen 1994-ig, amikor a budapesti Eb-selejtezőn – bár vezettünk 2-0-ára – iksz lett az eredmény. A sorsdöntő, isztambuli visszavágón pedig elég sima török győzelem született – ami azt is jelentette, hogy Hakan Sükürék történetükben először kijutottak egy Európa-bajnokságra, amit 2000-ben rögtön egy újabb részvétel követett.

Utóbbin ráadásul nem is szerepeltek rosszul, mert a házigazdát kiütve továbbléptek a nyolcaddöntőbe, ahol a későbbi ezüstérmes Portugália állította meg őket. Már ekkor látszott, hogy a Hasan Şaş, Hakan Şükür, Tugay Kerimoğlu, Rüştü Reçber és a többiek nevével fémjelzett együttesre további sikerek várnak.

Ez pedig nem más, mint a bronzérem a japán-dél-koreai világbajnokságon, amelyen Japánon és Szenegálon túljutva kerültek az elődöntőbe, és csak 1-0-ára kaptak ki a döntőt is megnyerő braziloktól. Maradt a vigaszág, amelyen gyakorlatilag lerohanták a dél-koreaiakat, és fél óra alatt behozhatatlan előnyre tettek szert.

A kétezres évek elején mi ezt még szájtátva figyeltük, ugyanakkor a 2010-es évekre már „felvettük a kesztyűt”. Vb-selejtezőn 3-1-re húztuk el a törökök nótáját Budapesten, majd a Fenerbahce félelmetes arénájában sem szenvedtünk vereséget – meg is előzte a törököket a táblázaton az Egervári-csapat.

A török válogatott tovább süllyedt, a miénk tovább emelkedett, így már annyira meglepő sem volt, hogy a Nemzetek Ligája 2020-as kiírásában oda-vissza legyőztük őket, és Rossi csapata még gólt sem kapott. A kontrasztot csak fokozza, hogy a 2-0-ás magyar sikerrel végződő budapesti visszavágó döntött arról, hogy a mieink feljutnak az A-divízióba, a törökök pedig kiesnek a C-be…

A török válogatott elmúlt két éve

Újabban azonban már ismét felszálló ágban van a félholdasok csillaga. A tavalyi évben 10 mérkőzésen 7 győzelmet arattak, és mindössze a horvátoktól és Japántól kaptak ki. Egy évvel korábban ugyanez a mutató 10 meccsen 6 siker – bár erősen árnyalja a képet a Luxemburg elleni, hazai 3-3 valamint a feröeri vereség.

Az újkori török válogatott eredményei egy erős, ugyanakkor rapszódikus csapat képét festik fel.

Bár a kerettagok nem egytől-egyig sztárcsapatok játékosai, találunk labdarúgókat a Roma (Zeki Çelik), a Real Madrid (Arda Güler), a Borussia Dortmund (Salih Özcan), a Juventus (Kenan Yıldız), az Internazionale (Hakan Çalhanoğlu), a Valencia (Cenk Özkacar) és a Hoffenheim (Ozan Kabak) kötelékében is. (És ne becsüljük le a Süper Ligben játszók tudását sem!) Ez a gárda képes arra, hogy legyőzze a németeket és a horvátokat idegenben, Litvániát 6-0-ára verje Vilniusban, mint ahogy arra is, hogy kikapjon a Feröer-szigeteken.

Leginkább otthon tűnnek erősnek, idegenben már több furcsa eredmény csúszott be a közelmúltban náluk. Meglátjuk, hogy a Puskás Arénában melyik arcukat mutatják majd.

Koszovó más tészta,

mert a legfrissebb UEFA-tagállam ellen eddig nem játszottak mérkőzést a mieink, így a két válogatottnak közös múltja nincsen.

A stílusban talán az albánhoz a legjobban hasonlító csapat azért szintén felvonultat néhány topligás futballistát. Amir Rrahmani például a Napoli védelmének oszlopos tagja, de Mërgim Vojvoda is rendszeresen játszik a Torino, Vedat Muriqi pedig a Mallorca csapatában. A válogatott eredményei viszont a 2021-es javulás után romló tendenciát mutatnak: tavaly mindössze Andorrát is Izraelt tudták legyőzni, miközben például odahaza ikszeltek a feröeriekkel és Andorrával, a fehéroroszoktól pedig vereséget szenvedtek.

Ha a törököket a rapszódikus jelzővel illettük, akkor Koszovóra ez fokozottan igaz, hiszen például Svájc kétszer sem tudta legyőzni őket, és az eredménysoruk is meglehetősen tarka (kiszámíthatatlan sorrendben követik egymást győzelmek, döntetlenek, vereségek).

Minden elemzésnek azonban egy a vége: a legfontosabb, hogy a magyar válogatott felnőjön a feladathoz, és a szebbik arcát mutassa.

A védelmünk tovább erősödött Dárdai Márton behívásával, a sérültjeink többsége harcra kész, a közelgő Európa-bajnokság miatt pedig extra motivált lesz pénteken és jövő kedden. És az is biztos, hogy a szurkolók buzdítására is számíthatnak.

Kapcsolódó mérkőzések

cookie-beállítások